Rájöttem, hogy a tésztasaláta is remek alternatíva lehet egy rohanós napon, pláne amikor csak tényleg egy dobozt van idő reggel kikapni a hűtőből, kevés ráfordítással egész pompi ebédet lehet készíteni, hidegen és melegen is nagyon finom, laktató fogást lehet az asztalra pakolni. Egy adaghoz 40 g tésztát szoktam kifőzni. (szárazon mérve) Én Szafi Reform Fusillivel készítettem.
Kétféle opciót fogok mutatni:
A) sonkás-tojásos tésztasaláta
- 40 g Fusilli tészta
- 1/4 kígyóubi
- 1/2 piros kaliforniai paprika
- 5 dkg csirke vagy pulykamellsonka
- 1/4 fej lilahagyma és 1/4 fej vöröshagyma
- 1 tojás
- 4-5 koktélparadicsom
- Veganéz/majonéz
- Szafi/házi Tzatziki mártás
- só, bors
Arra figyeltem, hogy mindent ultra picire vágtam fel, a tisztát kifőztem, leöblítettem, hozzáadtam a darabolt zöldségeket, a csirkemellsonkát, majd 2 ek veganézt és 1 ek tzatziki mártást, összeforgattam, a tetejére jött a tojás és paradicsom, majd beraktam a hűtőbe két órára, utána lehűtve fogyasztottam, annyira jól laktam vele, hogy estig nem voltam éhes. (ugyanez a verzió tonhallal is mehet)
B) korianderes garnélás tésztasaláta (nekem ez az abszolút kedvenc)
- 40 g fusilli
- garnélarák (én 3 adaghoz 250got forgattam meg kevés fokhagymán)
- 1 csokor koriander
- 1/2 piros és 1/2 sárga kaliforniai paprika
- 1/2 lilahagyma
- 2 ek Szafi tzatziki mártás
- frissen őrölt bors
A tésztát megfőztem, leöblítettem. Hozzákevertem a tzatzikiből 2 evőkanállal, közben 3 gerezd fokhagymán megforgattam a rákokat egy serpenyőben, mikor megpirultak, levettem a tűzről, megdinszteltem az apróra vágott lila hagymát és kaliforniai paprikát is. A zöldségeket kevertem először hozzá a tzaztikis tésztához, majd a tetejére halmoztam a rákokat, friss korianderrel szórtam meg. Ez melegen is isteni, de másnap hidegen sem okozott csalódást. (ha kicsit csalni akarunk, 1 ek burger szószt meghálál, a tzatzikihez keverve)
Mindkét recept tökéletes lehet ebédre vagy vacsorára is, mivel mindenmentes, szénhidrátcsökkentett tésztából készült, bármilyen étrendbe illeszthető.